Když přijde doba dýní a ořechů, je čas na oblíbený podzimní dezert. Dýňoví šneci provoní celý byt a dokonale ladí s barvami za okny.
Na těsto:
100 ml vlažného mléka
30 g Čerstvého pekařského droždí (s válečkem)
100 g krupicového cukru
450 g hladké mouky
180 g pyré z dýně Hokaido (viz postup)
30 ml oleje
1 vejce
lžíce mleté skořice
Na náplň:
50 g rozpuštěného másla
100 g třtinového cukru
2 lžičky skořice
hrst nasekaných vlašských ořechů
Dýni Hokaido vydlabu, nakrájím na kousky a peču 40 minut v troubě rozpálené na 200 °C. Poté rozmixuji a nechám zchládnout.
Do vlažného mléka rozdrobím Čerstvé pekařské droždí, přidám lžíci cukru a mouky a na teplém místě nechám 15 minut vzejít kvásek. Do velké mísy prosiju mouku, přidám zbytek cukru, dýňové pyré, olej, vejce, skořici a vzešlý kvásek. V robotu vypracuji těsto. Zabere to alespoň 10 minut a bude mírně lepivé a trochu hutné. Přikryju mísu a nechám asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopím na pomoučněnou pracovní plochu, zlehka propracuji a rozválím na obdélník s rozměry přibližně 30 x 45 cm. Potřu ho rozpuštěným máslem, posypu cukrem se skořicí a přidám nasekané ořechy. Těsto s náplní z delší strany sroluji a nakrájím na asi 10 kusů. Ty pokládám do dortové formy vymazané máslem a nechám ještě 20 minut dokynout. Mezitím si rozpálím troubu na 180 °C. Šneky peču asi 25 minut a poté je potírám rozpuštěným máslem, aby se pěkně leskly.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.