Cuketové uzly Laďky Něrgešové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
120 min vč. kynutí
Doba přípravy
15 min
Doba pečení

Nechceš cukety? Klasický letní pozdrav. Znáte to, ne? A už jste z nich vyzkoušeli něco kynutého? Co třeba zapletené uzly s nastrouhanou cuketou a polevou? Nebojte se toho! Jsou moc dobré. Chutí podobné jablku, ale jsou víc vláčné.

Suroviny

TĚSTO:

250 ml teplého mléka

balíček sušeného droždí Saf-instant

60 g rozpuštěného másla

2 žloutky

1 čajová lžička soli

2 polévkové lžíce cukru krupice

1 čajová lžička citrónové kůry

500 g polohrubé mouky

 

NÁPLŇ:

2 větší neoloupané cukety

1/2 hrnku cukru krupice

2 čajové lžičky skořice

1 čajová lžička citrónové kůry

(můžeme přidat i nasekané ořechy nebo rozinky)

 

bílky, cukr krystal, ořechy

 

POLEVA:

1/2 hrnku moučkového cukru

ředíme zbylou vodou z cuket

Postup

Suroviny na těsto dáme do mísy dle pořadí v receptu, zamícháme hladké těsto na necháme přikryté kynout 1 hodinu.

Mezitím si neoloupané cukety nastrouháme nahrubo, přidáme cukr, skořici, citrónovou kůru a dobře zamícháme.

Vykynuté těsto rozválíme na tvar tenčího obdélníku a naneseme na něj "vyždímanou" cuketovou náplň. Těsto na třikrát zabalíme a vzniklý obdélník rozválíme válečkem. Těsto nařežeme na proužky široké cca 2 cm. Každý proužek stočíme do twisteru, který smotáme do uzlu a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Uzly potřeme zbylými bílky a posypeme krystalovým cukrem a nasekanými ořechy (vlašské, pistácie, pekany, ...).

Troubu rozehřejeme na 180 °C a pečeme asi 15 minut.

Mezitím si připravíme polevu z moučkového cukru a vyždímané vody z cuketové náplně, kterou nalijeme na ještě horké upečené buchty.

Videorecept s návodem ZDE

DOBROU CHUŤ!

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...