Nechceš cukety? Klasický letní pozdrav. Znáte to, ne? A už jste z nich vyzkoušeli něco kynutého? Co třeba zapletené uzly s nastrouhanou cuketou a polevou? Nebojte se toho! Jsou moc dobré. Chutí podobné jablku, ale jsou víc vláčné.
TĚSTO:
250 ml teplého mléka
balíček sušeného droždí Saf-instant
60 g rozpuštěného másla
2 žloutky
1 čajová lžička soli
2 polévkové lžíce cukru krupice
1 čajová lžička citrónové kůry
500 g polohrubé mouky
NÁPLŇ:
2 větší neoloupané cukety
1/2 hrnku cukru krupice
2 čajové lžičky skořice
1 čajová lžička citrónové kůry
(můžeme přidat i nasekané ořechy nebo rozinky)
bílky, cukr krystal, ořechy
POLEVA:
1/2 hrnku moučkového cukru
ředíme zbylou vodou z cuket
Suroviny na těsto dáme do mísy dle pořadí v receptu, zamícháme hladké těsto na necháme přikryté kynout 1 hodinu.
Mezitím si neoloupané cukety nastrouháme nahrubo, přidáme cukr, skořici, citrónovou kůru a dobře zamícháme.
Vykynuté těsto rozválíme na tvar tenčího obdélníku a naneseme na něj "vyždímanou" cuketovou náplň. Těsto na třikrát zabalíme a vzniklý obdélník rozválíme válečkem. Těsto nařežeme na proužky široké cca 2 cm. Každý proužek stočíme do twisteru, který smotáme do uzlu a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Uzly potřeme zbylými bílky a posypeme krystalovým cukrem a nasekanými ořechy (vlašské, pistácie, pekany, ...).
Troubu rozehřejeme na 180 °C a pečeme asi 15 minut.
Mezitím si připravíme polevu z moučkového cukru a vyždímané vody z cuketové náplně, kterou nalijeme na ještě horké upečené buchty.
Videorecept s návodem ZDE
DOBROU CHUŤ!
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.