Celozrnné houstičky

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
120 minut (včetně kynutí)
Doba přípravy
10-15 minut
Doba pečení

Tyhle houstičky hravě zastoupí ty, co si běžně kupujete v obchodě. Budou krásně křupavé a úplně čerstvé, zaberou vám jenom minimum času a ještě mají jednu přidanou hodnotu. Jsou z celozrnné mouky, a ta je přeci jen o něco málo zdravější než ta klasická bílá. Nejlepší jsou houstičky jen tak, ale když je namažete obyčejným máslem a přidáte k tomu zeleninový salát, nic nezkazíte.

Suroviny

  • 275 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 balíček sušeného droždí (doporučujeme Saf-instant 10 g)
  • 1 lžička soli
  • špetka cukru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 ml vlažné vody (35 °C)

Postup

V míse promíchejte mouku se sušeným droždím a solí. Přidejte špetku cukru, olivový olej a vše zalijte vlažnou vodou.

Zapracujte ručně nebo pomocí robota v pevné těsto, které by se mělo odlepovat od stran misky. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu.

Po vykynutí udělejte z těsta tolik bochánků, kolik chcete houstiček (bude to asi  6-8 houstiček běžné velikosti). Každý bochánek rozdělte na tři díly. Z těch uválejte hady a upleťte houstičky. Tohle je část, která děti opravdu baví. Můžete sledovat, jaké tvary se naučí plést, a učit je jak správně uplést copánek. To se bude hodit především holčičkám.

Troubu si zapněte na 230 °C. Nechte ji pořádně rozpálit. Upletené houstičky mezitím budou mít ještě čas kynout chvíli na plechu vyloženém pečicím papírem. Dejte jim na to asi 15 minut.

Než vložíte houstičky do trouby, můžete je s dětmi potřít rozkvedlaným vajíčkem a posypat mákem, kmínem, solí nebo sezamem.

Pečte tak dlouho, než budou upečené krásně dozlatova. To trvá zhruba 10-15 minut, ale záleží na troubě.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...