Celozrnná pizza

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
střední
Obtížnost
90 minut (vč. kynutí)
Doba přípravy
7 minut
Doba pečení

Pokud nejste vyznavačem bílé mouky a upřednostňujete raději mouku celozrnnou, není to žádná komplikace. Nebojte se při domácí přípravě pizzy nahradit hladkou mouku za celozrnnou. Výsledek bude výborný a pochutná si celá rodina.

Suroviny

Těsto:

500 g celozrnné pšeničné mouky (na 2 pizzy)

10 g čerstvého droždí (doporučujeme droždí Noli)

325 ml vlažné vody

1 lžíce olivového oleje + na pokapání

10 g soli

polohrubá mouka na podsypání


Obloha:

1 plechovka drcených rajčat

1 červená cibule – nakrájená na nudličky

250 g hnědých žampiónů – nakrájených na plátky

250 g datlových rajčat - přepůlených

150 g mozzarelly

čerstvé listy bazalky

parmezán na podávání

sůl

pepř

Postup

Do misky s vlažnou vodou si rozdrobíme droždí a mícháme až do úplného rozpuštění.

Ve velké míse si smícháme prosátou mouku se solí. V mouce si uděláme důlek, do kterého přidáme 1 lžíci olivového oleje. Za postupného přilévání drožďové směsi vypracujeme vláčné těsto, které nesmí být příliš lepivé. Vypracované těsto dáme do mísy, zakryjeme ho utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme ho kynout na 30-40 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost. 

Troubu i s pečicím kamenem si předehřejme na 250 °C. Pokud nemáme pečicí kámen, necháme v troubě rozpálit pečicí plech.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a důkladně ho prohněteme. Z těsta si vytvoříme 2 stejně velké koule, které dáme na pomoučněný vál a přikryjeme je jemně navlhčenou utěrkou. Těsto necháme zhruba 30 minut kynout.

Mezitím dáme do misky drcená rajčata, která osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pokud jsou v nich větší kousky, rozmačkáme je vidličkou.

Pracovní plochu si posypeme malým množstvím hladké mouky a z těsta si vytvarujeme tenkou placku o průměru cca 35 cm. Okraj placky necháme silnější, abychom zabránili vytékání náplně. Pizzu potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe datlovými rajčaty, červenou cibulí, plátky žampiónů, natrhanou mozzarellou a posypeme čerstvou bazalkou. Zakápneme olivovým olejem. Pizzu opatrně přetáhneme na karton nebo sázecí lopatku (posypané polohrubou moukou) a s jejich pomocí přesuneme pizzu na rozpálený pečicí kámen. Pečeme zhruba 7 minut do zezlátnutí. Vyndáme, ozdobíme lístky bazalky a hoblinkami parmezánu. Stejným způsobem připravíme zbývající pizzu.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x