Pokud nejste vyznavačem bílé mouky a upřednostňujete raději mouku celozrnnou, není to žádná komplikace. Nebojte se při domácí přípravě pizzy nahradit hladkou mouku za celozrnnou. Výsledek bude výborný a pochutná si celá rodina.
Těsto:
500 g celozrnné pšeničné mouky (na 2 pizzy)
10 g čerstvého droždí (doporučujeme droždí Noli)
325 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje + na pokapání
10 g soli
polohrubá mouka na podsypání
Obloha:
1 plechovka drcených rajčat
1 červená cibule – nakrájená na nudličky
250 g hnědých žampiónů – nakrájených na plátky
250 g datlových rajčat - přepůlených
150 g mozzarelly
čerstvé listy bazalky
parmezán na podávání
sůl
pepř
Do misky s vlažnou vodou si rozdrobíme droždí a mícháme až do úplného rozpuštění.
Ve velké míse si smícháme prosátou mouku se solí. V mouce si uděláme důlek, do kterého přidáme 1 lžíci olivového oleje. Za postupného přilévání drožďové směsi vypracujeme vláčné těsto, které nesmí být příliš lepivé. Vypracované těsto dáme do mísy, zakryjeme ho utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme ho kynout na 30-40 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
Troubu i s pečicím kamenem si předehřejme na 250 °C. Pokud nemáme pečicí kámen, necháme v troubě rozpálit pečicí plech.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a důkladně ho prohněteme. Z těsta si vytvoříme 2 stejně velké koule, které dáme na pomoučněný vál a přikryjeme je jemně navlhčenou utěrkou. Těsto necháme zhruba 30 minut kynout.
Mezitím dáme do misky drcená rajčata, která osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pokud jsou v nich větší kousky, rozmačkáme je vidličkou.
Pracovní plochu si posypeme malým množstvím hladké mouky a z těsta si vytvarujeme tenkou placku o průměru cca 35 cm. Okraj placky necháme silnější, abychom zabránili vytékání náplně. Pizzu potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe datlovými rajčaty, červenou cibulí, plátky žampiónů, natrhanou mozzarellou a posypeme čerstvou bazalkou. Zakápneme olivovým olejem. Pizzu opatrně přetáhneme na karton nebo sázecí lopatku (posypané polohrubou moukou) a s jejich pomocí přesuneme pizzu na rozpálený pečicí kámen. Pečeme zhruba 7 minut do zezlátnutí. Vyndáme, ozdobíme lístky bazalky a hoblinkami parmezánu. Stejným způsobem připravíme zbývající pizzu.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.