Burger operkyně Mirky Časarové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
2 hodiny vč. kynutí
Doba přípravy
20 min
Doba pečení

Skvělý recept na burgerové bulky ze špaldové mouky a vařených brambor.

Suroviny

Na 16 středně velkých bulek:

300 ml mléka

10 g sušeného pekařského droždí NOLI

lžíce krupicového cukru

600 g špaldové mouky

60 g změklého másla

lžička soli

150 g uvařených vychladlých brambor

2 vejce

černý sezam

Postup

Do vlažného mléka vysypu sušené pekařské droždí NOLI, přidám cukr a lžíci mouky, rozmíchám a nechám asi 10 minut vzejít kvásek. Do velké mísy dám mouku, změklé máslo, lžičku soli a důkladně propracuji. Přidám vzniklý kvásek, najemno nastrouhané brambory a jedno vejce. V robotu vypracuji těsto, které je hladké a nelepí se. Opatrně přendám do čisté mísy, přikryji čistou utěrkou a nechám kynout na teplém místě asi hodinu.

Vykynuté těsto vyklopím na pomoučněný vál a ještě jednou rukama propracuji. Poté rozdělím na přibližně 16 kusů, výsledkem bude střední velikost burgerů. Když chci mít všechny stejně velké, aby se rovnoměrně pekly, klidně si každý díl zvážím, má kolem 80 g. Vytvaruji pěkné bulky a položím na plech vyložený pečicím papírem.  Zakryji utěrkou a nechám dokynout, alespoň 30 minut. Mezitím si předehřeji troubu na 200°C.

V hrnečku rozmíchám vajíčko a vykynuté bulky s ním pečlivě potřu. Posypu černým sezamem a dám péct na 20 minut, až jsou krásně zlatavé. Nechám vychladnout na mřížce a před plněním je rozkrojím a pomazané máslem opeču na grilu.

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...
Jen vám chceme připomenout, že náš web používá cookies. Pokud si jejich nastavení nezměníte, bereme to jako souhlas s jejich užíváním. Přenastavit je samozřejmě můžete kdykoliv. Další informace
x