"Sladký bramborový věnec podle mojí babičky je ta největší dokonalost, jakou jsem za poslední dobu ochutnala.", říká Lucie Arichteva. A my jí za recept na tuto velikonoční lahůdku moc děkujeme. Další recepty z kynutého těsta najdete na jejím webu http://www.peknevypecenyblog.cz
Těsto:
175 g uvařených brambor
390 g polohrubé mouky
80 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
75 g rozpuštěného másla (ne horkého)
1 vejce
1 žloutek
150 ml vlažného mléka
kůra z 1 bio citronu
1 zarovnanou lžičku soli
+ žloutek s trochou mléka na potření
mouka na podsypání
cukr moučka na poprášení
plátky mandliček na ozdobu
Kvásek:
1/2 kostky droždí
1 lžička cukru krupice
2 lžíce vlažného mléka
Nejprve připravím kvásek – droždí rozdrolím do misky, přidám vlažné mléko a cukr. Lehce rozmíchám, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám vzejít kvásek.
Uvařené brambory (když budou vlahé, bude těsto lépe kynout) nastrouhám na jemném struhadle do velké mísy. Přidám oba druhy cukru, rozpuštěné máslo, mouku, kvásek, vejce a žloutek. Přidám sůl, citronovou kůru a vlažné mléko. Pomocí robota zadělám husté těsto.
Těsto se může během hnětení lepit, pak přisypávám polohrubou moukou. Po dokonalém uhnětení zapráším bochánek těsta moukou, přikryji utěrkou a nechám ho na teplém místě nakynout. Bude to trvat asi hodinu až hodinu a půl, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Po nakynutí rozdělím těsto na moukou posypané ploše na 3 stejné části. Z každé části ručně vyválím dlouhý pramen. 3 dlouhé prameny zapletu do klasického copu, zatočím do věnce a spojím. Doporučuji plést už na velkém plechu nebo pak celý cop přenést na plech a dotvarovat přímo na něm.
Jakmile mám věnec spojený, nechám ho pod utěrkou odpočívat ještě 20 minut.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Žloutek rozmíchám s trochou mléka a potřu celý věnec, nakonec ho zasypu plátky mandliček. Peču 20–25 minut. Po vytažení z trouby nechám věnec vystydnout na mřížce a před podáváním zapráším moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.