Boží milosti Mirky Časarové

DROŽDÍ.CZ

vyzkoušeno
loader
lehká
Obtížnost
120 min vč. kynutí a smažení
Doba přípravy
Doba pečení

Boží milosti jsou nejčastěji spojovány s Velikonocemi, babička je ale vždy pekla už před začátkem Masopustu jako takovou poslední tečku období hojnosti. Jsou totiž plné tuku a cukru. Každá rodina ve vsi měla svůj oblíbený recept, u nás se ale vždy pekly tyhle kynuté.

Suroviny

250 ml smetany na šlehání

100 ml mléka

15 g Čerstvého pekařského droždí

500 g hladké mouky

2 žloutky

2 lžíce rumu

Postup

Do vlažného mléka rozdrobím Čerstvé pekařské droždí, rozmíchám a nechám asi 10 minut vzejít kvásek. Do mísy nasypu mouku, přidám kvásek, smetanu, žloutky i rum. V robotu vypracuji těsto, které je hladké a nelepí se. Přikryté nechám kynout na teplém místě asi 90 minut.

Vykynuté těsto vyklopím na pomoučněný vál a po částech rozvaluji na plát asi 3 mm vysoký. Vykrajuji různé tvary, nejtypičtější jsou obdélníky, které třikrát naříznu. Zkoušet můžete ale různé tvary.

Jednotlivé kousky nechám ještě asi 20 minut kynout a poté je smažím v rozpáleném sádle. Olej moje babička snad nikdy nepoužila, tak já to dělám stejně :) Po usmažení nechám odsát přebytečný tuk na ubrousku a poté je obaluji v moučkovém cukru, do kterého někdy přidávám i skořici. Pak se celá rodina snažíme vydržet, než aspoň trochu zchladnou :)

Komentáře

Pro komentování receptů musíte být přihlášen. Přihlášení provedete v pravé horní části webu.

Prozatím žádné komentáře...